Persconferentie 22-05-2023

DARKWATER3M neemt het vanaf vandaag ook collectief op tegen 3M. Niet alleen onder het motto ‘de vervuiler betaalt’, maar door het recente vonnis ook onder het motto ‘de vervuiler vergoedt de buren voor bovenmatige hinder’.

3M heeft jaren lang de gronden rond hun site vervuild en ons bloed gecontamineerd.

Tijdens het VITO onderzoek met 303 jongeren uit de buurt van 3M, werden er duidelijke aanwijzingen voor een associatie tussen PFAS en het immuniteitssysteem en PFAS en groei en puberteit vastgesteld.

PFAS is een sluipend gif en kan vergeleken worden met asbest, alleen is de PFAS familie met bijna 6.000 varianten vele malen groter. Vandaag worden nog vele varianten geproduceerd en komen in onze tuinen en lichamen terecht via de lucht en water.

Het is niet voor niets dat er bij Europa (ECHA) door nota bene industrielanden zoals Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen in 2021 een verzoek is ingediend om PFAS te verbieden.

Veel van die varianten worden nu nog wetenschappelijk onderzocht en waar men bij de oudere varianten zoals PFOS al ernstige gezondheidsrisico’s (zoals kankers) aangetoond heeft, vrezen wetenschappers dat andere varianten nog schadelijker zijn.

Daarom doen we nog warme oproep om deel te nemen aan het grootschalig PFAS bloedonderzoek georganiseerd door de Vlaamse overheid. De deelname van elke omwonende is belangrijk en draagt bij aan de wetenschappelijke kennis rond het onderwerp.

Vandaag kondigen we een nieuwe mass action tegen 3M aan, omdat 3M nog steeds de zaken ontkent of minimaliseert. De volgende kaart die 3M waarschijnlijk zal trekken is die van de verjaring. 3M weigert tot nu haar juridische en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en dat begrijpen wij niet. Onze advocaten zullen uitleggen wat deze mass action inhoudt.

Wij nemen het op tegen 3M omdat wij vinden dat ze alle bovenmatige hinder, en in een later stadium elke vorm van schade, moet compenseren en de hinder moet doen ophouden.

  • Het is door hen dat onze gezondheid bedreigd en ons leven overhoop gehaald wordt.
  • Het is door hen dat wij niet meer kunnen genieten van onze tuinen.
  • Het is door hen dat we de komende vijf jaar en wellicht langer op de grootste werf van België en wellicht van Europa, zullen moeten leven.

Vandaar onze oproep aan iedereen die binnen een actieradius van 15 km van de 3M site woont en die meer dan 6.9 µg/l PFAS in het bloedserum of 3.8 µg/kg DS in de bodem heeft: sluit u aan bij ons burgercollectief DARKWATER3M.

Als u het niet voor u zelf doet, doe het dan voor uw kinderen en kleinkinderen of uit principe en dwing samen met ons de Amerikaanse chemiereus 3M om alle bovenmatige hinder te stoppen en te vergoeden.

En vooral: doe het nu want er lopen allerlei verjaringen.

Inschrijven kan eenvoudig via onze website www.darkwater3m.be

Op donderdag 08 juni wordt er door DARKWATER3M in Zwijndrecht ook een specifieke infovergadering georganiseerd over de nieuwe 3M mass action voor de omwonenden en dit in Basisschool Het Laar om 19:30 h.