Na juridisch advies hebben de gezinnen, verenigd in het burgercollectief Darkwater3M, vastgesteld dat er een groot gevaar is voor verjaring. Bij verjaring kunnen burgers geen enkele aanspraak meer maken op schadevergoeding. Bovendien heeft 3M al aangekondigd in 2025 zijn PFAS productie in Zwijndrecht te stoppen.
Daarom heeft het burgercollectief Darkwater3M beslist om gezamenlijk naar de rechtbank te stappen en een pilootprocedure voor één van de gezinnen voor de Vrederechter te starten. Op 2 mei 2022 werd deze pilootprocedure opgestart en werd 3M gedagvaard voor de vrederechter van het 5de Kanton Antwerpen en dit voor overmatige burenhinder.
Op 14 februari 2023 werd de zaak gepleit voor de vrederechter en op 15 mei 2023 volgde er een positieve uitspraak. Deze uitspraak kon op heel wat media aandacht rekenen. Dit was wereldwijd de eerste veroordeling van 3M voor een rechtbank.
De vrederechter kende een provisionele schadevergoeding van 500 € per gezinslid toe. Dit is een voorschot op een nog niet definitief begrote schade. Indien de geleden schade exact becijferd kan worden, dan kan het gezin met die claim weer naar de
vrederechter te stappen. Daar staat geen termijn op. Finaal is het dan weer aan de vrederechter om die definitieve
claim te beoordelen.
Darkwater3M wil nu andere getroffen burgers de kans geven om dezelfde procedure te volgen en heeft ondertussen bijval gekregen van zeer veel andere gezinnen die zich willen aansluiten.
1400 personen (meer dan 500 gezinnen) hebben zich ingeschreven voor een vordering tegen 3M.
Als u buurtbewoner bent en u hebt last van PFAS/PFOS in uw bloed of in uw grond, sluit u dan via het contact aan bij DARKWATER3M om 3M desnoods te laten veroordelen in betaling van alle schade die zij hebben veroorzaakt door gedurende tientallen jaren miljarden te verdienen aan deze schadelijke stoffen zelfs in de wetenschap dat deze zeer schadelijk waren voor mens en milieu.